"Srebreničanka" će zaposliti 50 osoba i proizvoditi 7.500 tona pomfrita godišnje

Bez autora
Nov 07 2015

Završni radovi na fabrici za preradu krompira "Srebreničanka" su u toku. Pogon o kojem se posljednjih godinu priča u Srebrenici će biti svečano otvoren krajem ove ili početkom naredne godine. Investicija vrijedna devet miliona KM za početak će značiti otvaranje 50 novih radnih mjesta kao i privredni i ekonomski razvoj opštine. U ishrani stanovništva Bosne i Hercegovine krompir je namirnica koja zauzima značajno mjesto, međutim, u regiji ne postoji fabrika koja se bavi preradom ove vrste povrća. Zamrznuti pomfrit koji se nalazi u rashladnim vitrinama marketa i na jelovnicima hotela i restorana uglavnom je uvezen iz Belgije, Holandije i Njemačke. Ta činjenica, kao i povoljni zemljišni i klimatski uslovi bili su dovoljan razlog za investitore da započnu izgradnju fabrike za proizvodnju pomfrita u Srebrenici.

Završni radovi na fabrici za preradu krompira "Srebreničanka" su u toku. Pogon o kojem se posljednjih godinu priča u Srebrenici će biti svečano otvoren krajem ove ili početkom naredne godine. Investicija vrijedna devet miliona KM za početak će značiti otvaranje 50 novih radnih mjesta kao i privredni i ekonomski razvoj opštine.

U ishrani stanovništva Bosne i Hercegovine krompir je namirnica koja zauzima značajno mjesto, međutim, u regiji ne postoji fabrika koja se bavi preradom ove vrste povrća. Zamrznuti pomfrit koji se nalazi u rashladnim vitrinama marketa i na jelovnicima hotela i restorana uglavnom je uvezen iz Belgije, Holandije i Njemačke. Ta činjenica, kao i povoljni zemljišni i klimatski uslovi bili su dovoljan razlog za investitore da započnu izgradnju fabrike za proizvodnju pomfrita u Srebrenici.

"Plodne i ekološki zdrave doline, kojih na ovom području ima mnogo, pogodne su za uzgoj krompira. Zemljišni kapaciteti, tradicija uzgoja ove kulture i dobra saradnja sa opštinskim vlastima bili su motiv da krenemo s ovim biznisom", priča za Anadoliju Osman Agić, tehnički direktor fabrike "Srebreničanka".

U izgradnji pogona, pored domaćeg, učestvuje i strani kapital. Firma "Global Trade Ida Sany" iz Istanbula i "Total Trade International" iz Beograda, ali sa većinskim kapitalom u Azerbejdžanu zaslužni su za izgradnju fabrike površine 3.500 kvadratnih metara.

"Već smo u pregovorima sa kompanijama iz Turske, Kuvajta i Rusije, ovih dana očekujemo i potpisivanje ugovora o saradnji. Planiramo da 70 posto proizvodnje bude izvezeno u te zemlje dok će 30 posto proizvoda biti plasirano na tržište Bosne i Hercegovine", kaže Agić.

Fabrika po evropskim standardima

U proces proizvodnje biće uključeni brojni poljoprivredni proizvođači iz regije Birač i cijele zemlje, a od presudnog značaja je kvalitet sirovine koja će biti otkupljivana. Važno je da krompir bude minimalno 4 cm u promjeru, a fabrika izgrađena po evropskim standardima osiguraće neophodne uslove za očuvanje kvaliteta sirovine. Do sada je u mehanizaciju uloženo oko 4,5 miliona maraka.

"Izgrađeni su odgovarajući skladišni kapaciteti s opremom za ventilaciju i temperaturu koja će biti potpuno kontrolisana, kao i stanje vlage i ugljen-dioksida. Imamo namjeru otkupljivati krompir sa površine od 500 hektara tako da težimo najboljim mogućim uslovima za sirovinu koju imamo", kaže Agić.

Pun kapacitet fabrike biće proizvodnja 7.500 tona pomfrita godišnje, a samim tim i veliki profit, kao i mogućnost zapošljavanja više stotina radnika i preko 1.000 poljoprivrednih proizvođača iz regije Srebrenica.

"Rad će se odvijati u dvije smjene i dnevno ćemo imati 30 tona gotovog proizvoda, a za to će nam na dnevnom nivou biti potrebno 60 tona sirovine. Godišnje planiramo otkupiti 15.000 tona krompira za potrebe ove proizvodnje", priča Agić.

Nova prilika za mlade ljude

U Srebrenici je u posljednje tri godine otvoreno 200 novih radnih mjesta, a radna mjesta u fabrici za preradu krompira još su jedna prilika za mlade ljude, Srebreničane, koji žele da rade u ovom gradu i da na taj način obezbijede bolju budućnost i egzistenciju svojim porodicama.

"Moramo se okrenuti novim radnim mjestima za mlade ljude i one koji žive u Srebrenici. Tako ćemo oživiti grad i uslužne djelatnosti koje će zadržati ljude ovdje", kaže Ćazim Salimović, savjetnik načelnika za privredu u Opštini Srebrenica.

Istom se nadaju i građani Srebrenice. Mnogi od njih očekuju priliku i podsticaje za proizvodnju krompira za potrebe "Srebreničanke". Mladi su izuzetno zainteresovani za posao u fabrici dok poljoprivrednici zahtjevaju povoljne uslove i zagarantovan otkup.

Momčilo Grujičić, jedan od starijih Srebreničana, kaže da bi volio da se omladina zaposli, da im se omogući edukacija kako bi se osposobili za rad u velikoj fabrici u koju je uloženo mnogo novca. 

"Tako će biti posla za sve. Proizvodim krompir za svoje potrebe, ali volio bih da proizvodim na većem nivou i za potrebe fabrike", dodaje Momčilo.

Slično mišljenje dijele i drugi žitelji Srebrenice. Čuli su za povoljne kreditne linije "Ziraat Bank" koja ima ekspozituru u Srebrenici, a zainteresovani su i za njihovo korištenje. Očekuju zaposlenje Srebreničana, onih koji budu najbolji među kandidatima.

"Imam dosta zemlje i proizvodio bih krompir, jer sam čuo da je obezbijeđen otkup, samo mi je potrebna mehanizacija", kaže Vahid Mešanović.

Njegova sugrađanka Sahiba Džananović smatra da je to odlična ideja i da se nada kako će prioret u zaposljenju imati Srebreničani koji žive u gradu.

Konferencija prilika za promociju i nova ulaganja

Investiciono - razvojna konferencija Srebrenica 2015, dvodnevni događaj, zakazan za 11. i 12. novembar trebalo bi da osigura nova ulaganja i posao građanima. Prezentaciju na konferenciji imaće i predstavnici "Srebreničanke" koji planiraju početi sa radom krajem ove i početkom naredne godine.

"Želimo da nas upoznaju i drugi investitori i da ostvarimo saradnju i partnerstva. Izuzetna susretljivost opštinskih predstavnika kada su u pitanju procedure koje se njih tiču, nama su pokazatelj da smo izabrali dobar teren za rad", kaže Agić.

Na zadovoljstvo čelnika Opštine, prvi put su u prilici organizovati konferenciju koja nema donatorski karakter, nego za cilj ima promociju prirodnih i infrastrukturnih potencijala. Na tom putu privlačenja investitora fabrika za preradu krompira "Srebreničanka" sigurno je reprezentativan brend ovog kraja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik